El Ple Municipal ordinari del mes d’abril, celebrat per videoconferència a través del sistema Localret a causa de l’estat d’alarma, ha aprovat amb els vots favorables de totes les forces del consistori una declaració institucional en suport als afectats per la covid-19, on es recull també “elaborar i aprovar un pla de reactivació econòmica local”, amb presència dels portaveus de les diferents formacions, així com un “pla de xoc social i econòmic” consensuat. El text contempla també reclamar més autonomia i capacitat d’actuació per part dels ajuntaments en situacions de crisi com l’actual, així com la creació d’una oficina específica i un espai al web municipal sobre la gestió de la crisi del coronavirus. Tots els partits han agraït la voluntat de consens per part del conjunt de les formacions i la voluntat d’elaborar propostes pel bé comú més enllà de consignes polítiques. Per part del govern, la regidora Meritxell Caler ha assegurat que ja s’està treballant en les demandes recollides a la declaració.
El ple ha aprovat també una modificació de crèdit de dos milions d’euros per fer front, entre altres, a despeses sobrevingudes per la gestió de la crisi del coronavirus. S’ha validat amb els vots favorables de Decidim; el PSC, que ha assegurat que no posarà “pals a les rodes” malgrat ha reclamat més informació per part del govern als grups municipals, i de Ciutadans. Esquerra i SOM s’han abstingut de la votació, per part dels republicans amb la reclamació d’un pla de xoc urgent. El Ple també ha aprovat l’adhesió al consorci Localret -per unanimitat-, la compatibilitat de quatre treballadors municipals -per unanimitat-, la modificació del PGM dels terrenys on s’ubicaran els nous pisos de protecció oficial i l’escola d’adults -amb els vots favorables de Decidim, PSC, ERC i SOM i l’abstenció de C’s-, el projecte per la construcció de rotondes a la confluència dels carrers Indústria i del Riu -amb els vots a favor de Decidim, PSC i SOM i les abstencions de C’s i ERC- i l’addenda de pròrroga de dos convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya -amb els vots a favor de Decidim, PSC, C’s i ERC i l’abstenció de SOM-.
El Ple ha aprovat també les dues mocions presentades pel grup municipal d’Esquerra Republicana, ambdues amb caràcter d’urgència. La primera reclama una flexibilització de les regles fiscals per part dels ajuntaments, que a causa del marc legal estatal veuen la seva capacitat de maniobra encotillada també en situacions de crisi com l’actual. S’ha aprovat amb els vots favorables de Decidim, PSC i la mateixa ERC, mentre que C’s i SOM s’han abstingut. Pel que fa a la segona, que demanava que es clarifiquin els darrers escàndols sobre la pressumpta irregularitat d’uns fons propietat del rei emèrit, Joan Carles I, s’ha aprovat amb els vots de Decidim i ERC, l’abstenció de SOM i la negativa de PSC i C’s.
La gestió de la crisi de la covid-19 monopolitza el torn de preguntes
Per part d’ERC s’ha preguntat al govern sobre l’estat de la residència, la zona de càrrega i descàrrega del mercat i la seva saturació i si s’ha contestat al gremi d’hosteleria, que va fer arribar unes reclamacions al consistori. La regidora Reyes Muñoz, de Serveis Socials, els ha contestat que s’ha donat suport tècnic des de serveis socials i salut a la residència, on hi ha hagut 5 morts -3 per covid-19-, s’elabora un informe diari i s’hi mantenen les distàncies de seguretat, amb materials de protecció suficients per a tothom. Per part de la regidora Pilar Castillejo s’ha contestat que els paradistes van sol·licitar poder aparcar a la zona de càrrega i descàrrega del mercat.
Des de Ciutadans s’ha preguntat les mesures per garantir el distanciament social al municipi, el nombre de sancions que s’han imposat per infringir l’estat d’alarma i sobre una possible no utilització dels materials de protecció per part dels conductors d’autobusos. El regidor de mobilitat Fran Sánchez ha contestat que consta que des de les empreses s’ha proporcionat aquest material, i que es comprovarà que es fan servir. La formació taronja també va preguntar per escrit sobre els materials de protecció que van subministrar diferents organismes supramunicipals, dades detallades que ha contestat el mateix alcalde.
Per part del grup socialista s’ha preguntat sobre la situació d’alumnes sense mitjans per seguir el curs telemàticament, sobre la preinscripció escolar, les targetes de beca menjador, la situació del banc d’aliments i Càritas, si es fa manteniment i neteja als equipaments tancats, si es proporciona material com gels hidroalcohòlics al mercat i si es faran bonificacions al gremi d’hosteleria. Pel que fa a les preguntes referents a educació, el regidor Oriol Mor ha contestat que es prioritza que tothom pugui seguir el curs, malgrat la llei de protecció de dades fa difícil conèixer el nombre exacte d’alumnes afectats per la bretxa digital, una bretxa que es busca pal·liar amb solucions definitives. També ha afegit que, pel que fa a la preinscripció, s’espera que es pugui reactivar aviat i preservar tots els projectes educatius a Ripollet. Pel que fa als bancs d’aliments, Reyes Muñoz ha afirmat que les entitats tenen l’Ajuntament a la seva disposició, malgrat algunes d’elles no treballin al ritme habitual ja que es consideren voluntariat de risc. Per últim, Pilar Castillejo ha afirmat que hi ha seguiment continu de la situació al Mercat Municipal i que les condicions de neteja i prevenció són les que marca la normativa i consensuades amb el Departament de Salut. També ha contestat referent a les preguntes sobr el gremi d’hosteleria que hi ha moratòria de cobraments i que la taxa d’ocupació de terrasses no s’està cobrant.
Podcast: Play in new window | Download