Skip to content
Menu
Espai Vital 26/10/2011

Comencem el programa amb una entrevista a Lluis Carbonell, fill d’una malalta de Parallisi supranuclear progresiva (PSP) La mare d’en Lluís va patir aquest rar desordre del cervell i una vegada ella va morir el cerdanyolenc va decidir que s’havia de fer alguna cosa per informar de l’existència de la malaltia, dels pacients i de les famílies afectades. I aquest objectiu es va convertir en els més de 1.200 quilòmetres que separen Cerdanyola de Santiago de Compostela. La Paràlisi Supranuclear Progressiva (PSP) és un rar desordre del cervell que ocasiona greus i permanents problemes amb el control de la forma de caminar i l’equilibri. El signe més evident de la malaltia és la incapacitat d’orientar els ulls de forma adequada i es provoca a causa de les lesions a l’àrea del cervell que coordina els moviments dels ulls. Alguns pacients descriuen aquest efecte com a visió borrosa. Els pacients de PSP presenten sovint alteracions de l’humor i el comportament, entre elles la depressió i l’apatia, així com demència lleu progressiva. Algunes vegades, els metges confonen a la PSP amb la malaltia de Parkinson o d’Alzheimer. La PSP no té cura ni tractaments eficaços. Els dispositius d’ajuda per caminar, ulleres especials i algunes medicines poden ajudar una mica. Encara que la malaltia empitjora amb el temps, en si mateixa no és mortal. No obstant això, la PSP és perillosa perquè augmenta els riscos de pneumònia i d’asfíxia per problemes per empassar aliments i lesions per les caigudes. Posteriorment hem realitzat una entrevista al Dr. Daniel Sanchís, investigador de la universitat de Lleida, sobre el descobriment d’un nou mecanisme genétic de la hipertròfia cardíaca. Hem escoltat el tercer capítol de la versió radiofònica de ‘”Alta Sensibilidad” i per acabar la recepta de cuina de Contxita Naudi.

BUSCAR PER DIA

octubre 2011
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

BUSCAR PER MES

Arxius