L’Ajuntament de Ripollet va celebrar aquest dijous al vespre el seu Ple Municipal de forma telemàtica, que va començar amb la lectura, per part de l’alcalde José M. Osuna, d’una declaració institucional en solidaritat amb l’Illa de La Palma després de l’erupció del volcà Cumbre Vieja. Es tractava d’una declaració consensuada entre tots els grups i el regidor no adscrit a la Junta de portaveus.
El tema més destacat del Ple Municipal, tanmateix, va ser l’aprovació inicial del nou Reglament Orgànic Municipal, que substituirà al de 2005. El ROM és la normativa que regula l’organització de l’Ajuntament, el seu funcionament intern i els seus òrgans de govern. Amb les modificacions aprovades, es crea un marc més facilitador de la participació. En la seva presentació, el regidor de Participació, Sergio Linares, va agrair “el treball col·laboratiu de la resta de grups municipals i del regidor no adscrit, així com la imprescindible tasca de la secretària municipal, Elena Muñoz”, que han permès obtenir “un document que respon al sentir general del Ple Municipal al mateix temps que dona la màxima seguretat jurídica”.
Així, la ciutadania que demani intervenir al Ple no haurà d’esperar-se fins al final, sinó que ho podrà fer en el que s’ha anomenat Audiència Pública, que tindrà lloc mitja hora abans de començar el Ple. També es flexibilitzen les intervencions dels Precs i Preguntes, de manera que els regidors podran repreguntar a les respostes que obtinguin. El portaveu del PSC-CP, Luís Tirado, va destacar en la seva intervenció aquestes dues novetats com aportacions del seu grup municipal que “permetran que el debat sigui molt més enriquidor i participatiu que fins ara”. Finalment, el nou ROM també marca que les comissions informatives seran telemàtiques i que les regidores amb baixa per maternitat podran participar i votar per internet. El punt es va aprovar per unanimitat.
D’altra banda, el Ple també va aprovar el calendari de les Festes Locals de 2022, que seran dilluns de Festa Major, 29 d’agost, i el 26 de setembre, que coincideix en festiu amb Barcelona i altres municipis del voltant, com ara Montcada i Reixac. La data del 26 de setembre ha obtingut el vistiplau de la UCR i de la comunitat educativa. El punt es va aprovar per unanimitat.
Durant la sessió plenària també es va votar l’aprovació del Compte General de l’exercici 2020, és a dir l’estat dels comptes tant de l’Ajuntament com de l’entitat Genera. En aquest punt, l’alcalde de Ripollet, José M. Osuna, va assenyalar que no es votava la conformitat amb els comptes, sinó que es votava l’acte formal de remetre aquestes xifres a la Sindicatura de Comptes per a la seva anàlisi. El punt es va aprovar amb tots els vots favorables.
El següent punt del dia va tractar sobre la creació de dues places noves dins de la plantilla laboral del consistori, aprofitant la jubilació d’un treballador públic i la baixa voluntària d’una altra treballadora. Així doncs, les seves places es convertiran en una plaça de tècnic/a de grau mitjà per a administració i una altra plaça administrativa. Aquest punt es va aprovar amb el vot favorable de Decidim, Som i del regidor no adscrit, i l’abstenció de PSC-CP i C’s.
Seguidament, es va debatre la creació de la tarifació social per a les escoles bressol públiques. És a dir, la modificació de la taxa de cara a l’any vinent. Fins ara, hi havia un preu fix per a totes les famílies usuàries. L’objectiu amb aquestes modificacions és determinar el preu de la taxa en relació amb la renda per càpita de la família i dels membres totals que la componen. La família haurà d’acreditar aquestes dades per a que se’ls apliqui aquesta tarifació social. La regidora Pilar Castillejo va indicar que, segons les previsions, un 60% de les famílies de Ripollet podrien beneficiar-se d’algun tipus de bonificació amb aquesta nova tarifació social. El portaveu del PSC-CP, Luís Tirado, es va mostrar favorable a aquesta tarifació social, però va criticar que aquesta modificació podria suposar un increment del preu per a algunes famílies, ja que “tindran una pujada del 20% en la seva tarifa, amb un preu de 250 euros, una xifra superior a les llars d’infants privades del municipi”. Castillejo va respondre que “el servei que proporciona la llar d’infants té molta qualitat i això té un preu, i amb aquesta tarifació assegurem la qualitat i incentivem l’ús del servei a moltes famílies de Ripollet que, fins ara, no podien tenir-hi accés”. El punt es va aprovar amb tots els vots favorables.
En l’apartat de les mocions es van presentar dues propostes. La primera moció, presentada pel grup municipal del PSC-CP, demanava la implicació de totes les administracions públiques i organismes per protegir les dones a l’Afganistan. La moció es va aprovar per unanimitat.
L’altra moció demanava restablir els Consells Municipals d’Esports i Cultura, com a òrgans que incrementen la participació de les entitats, la ciutadania i tots els grups municipals del Ple. Va ser una proposta presentada pels grups municipals de Ciutadans i PSC-CP. Aquesta segona moció també es va aprovar per unanimitat. L’alcalde de Ripollet va explicar en aquest punt que actualment s’està treballant en el reglament d’aquests consells, l’aprovació del qual s’ha endarrerit per temes administratius i s’espera realitzar al desembre, per tal que aquests espais participatius es puguin crear el primer trimestre de 2022.
En l’apartat de precs i preguntes, va destacar la intervenció del regidor no adscrit, Eugeni Montanuy, que va demanar al Govern municipal més celeritat en la vigilància i prevenció de venda de begudes alcohòliques a menors d’edat per part d’algun establiment de la vila. L’alcalde José M. Osuna es va mostrar d’acord amb aquesta preocupació i va anunciar que està en converses amb la Policia Local i la resta de departaments del consistori per prendre les decisions i mesures adients.
Per altra banda, a una pregunta del Partit dels Socialistes sobre el nombre de matriculacions que s’han registrat als centres escolars en l’inici del curs, el regidor d’Educació, Oriol Mor, va assenyalar que fins a la setmana vinent no podrà tenir dades exactes, quan acabin les Comissions de Garanties. Tanmateix, ha avançat que aquest inici de curs ha estat més complex que d’altres, ja que s’han registrat una seixantena de matrícules fora de termini, a causa del canvi de domicili d’aquestes famílies que han arribat a la vila. L’increment de mobilitat ha fet difícil encabir tot aquest alumnat nou.
Podcast: Play in new window | Download